8 Aralık 2009 Salı

Sıvılaştırılmış Petrol Gaz(LPG) İle Doğal Gaz(Metan) Arasında Ne Fark Vardır?

Doğal gaz, hemen hemen tümüyle Metan(CH4) ve çok az miktarlarda etan(C2H6) ve diğer gazlardan oluşur. LPG ise yarı yarıya oranla propan(C3H8) ve bütan(C4H10) gazlarının karışımından oluşur. Petrol kuyularından aslında, petrolle beraber bu üç gazın karışımı çıkmaktadır. Ancak metan gazı diğerlerinden ayrılarak piyasaya doğal gaz olarak sunulur. Aynı zamanda metan, doğal gaz kuyularından da çıkmaktadır. Buna karşılık LPG, petrol kuyularından çıkartılabildiği gibi, ham petrolün ayrıştırılması ile de elde edilir.
Doğal gazın yoğunluğu havanın yoğunluğunun yarısı kadardır. LPG'nin yoğunluğu da havanın yoğunluğunun iki katı kadardır. Dolayısıyla ev ve iş yerlerimizde sızıntı olduğu zaman LPG yerde birikir. Bu yüzdendir ki herhangi bir sızıntının tesbitinde kullanılan dedektörler tabana yakın konumlara yerleştirilmelidir. Enerji içeriği ise doğal gazın 2,5 katı kadardır.
Öte yandan LPG sıvı olarak litre ile ölçülüp kilogramla satılırken; dağla gaz gaz halinde metreküple satılır. Çünkü propan -42, bütan 0 santigrat derecede kaynar ve propan oda koşullarında (25 derece, 1 atm. basınçta) zaten sıvı iken, ikincisi de düşük basınçlarda kolayca sıvılaştırılır. LPG bu yüzden, kapsamlı boru hatlarının döşenmesine gerek kalınmaksızın, tanker veya gemilerle sıvı halde ekonomik olarak taşınabilir. Halbuki doğal gaz, yaklaşık -163 derecede kaynadığından, sıvılaştırmak yerine, boru hatlarıyla gaz halinde taşınır.

Hiç yorum yok:

Asitler ve Bazların Genel Özellikleri, Asit-Baz Örnekleri

Asitlerin Genel Özellikleri 1. Tadları ekşidir.(Ancak her asidin tadına bakmak çok tehlikelidir.) 2. Sulu çözeltilerinde H+ iyonu(H3O+) ve...