13 Aralık 2009 Pazar

Ayrımsal Damıtma Deneyi...


Kaynama noktaları arasındaki fark 20 santigrat derecenin altında olan sıvı-sıvı karışımları ayırmak için kullanılan bir yöntemdir. Damıtma balonunun içerisine konulan karışım ısıtılarak buharlaştırılarak yoğunlaştırılıp, bir erlende toplanması esasına dayanır. Damıtma balonunun üzerine fraksiyon kolonu bağlanır. Bu kolonun camdan yapılmış, içinde cam parçacıkları bulunan bir araçtır. Fraksiyon kolonuna soğutucu bağlanır. Soğutucuda su girişi ve su çıkışı vardır. Buharlaşan maddenin yoğunlaşarak sıvı hale dönüştüğü yerdir. Aseton-etil alkol ve su karışımını bu yöntemlere ayırmak mümkündür. Buharlaştırma işleminde önce kaynama noktası en düşük olan aseton (kaynama noktası:56 C) hızlı bir şekilde buharlaşarak fraksiyon kolunundan geçecek ve soğutucuda yoğunlaşarak erlende toplanacaktır. Erlende toplanan sıvıya "Destilat" denir. Asetonun hızlı bir şekilde buharlaştığı süre içinde sıcaklık, ısı artmasına rağmen sabit kalacaktır. Tamamen buharlaştığını sıcaklığın yükselmesinden anlarız. Sonra sıcaklık, ısı artmasına rağmen yine sabitlenecek ve etil alkol hızlı bir şekilde buharlaşacaktır. Etil alkolü ise başka bir erlene(cam bir kap) alırız. Bu şekilde karışımı bileşenlerine ayırmış oluruz.
Asetonun kaynama noktası 56 C derece
Etil alkolün kaynama noktası 78,5 C derece
Suyun kaynama noktası 100C derece

Hiç yorum yok:

Asitler ve Bazların Genel Özellikleri, Asit-Baz Örnekleri

Asitlerin Genel Özellikleri 1. Tadları ekşidir.(Ancak her asidin tadına bakmak çok tehlikelidir.) 2. Sulu çözeltilerinde H+ iyonu(H3O+) ve...