29 Aralık 2009 Salı

Çamaşır Suyu'nun Kullanımındaki Tehlikeler...


Çamaşır suyu, bir maddeyi beyazlatmak veya ağartmak, onun rengini çıkarmaya veya açmaya yarayan kimyasal bir maddedir. Çamaşır suyu, yükseltgenme yoluyla bu etkileri
yapar. Kimyasal adı Sodyum Hipoklorit(NaClO)'tir.Temizlik ve hijyende kullanılır.
Bazı beyazlatıcılar(ağartıcılar) hidrojen peroksit(H2O2), sodyum hipoklorit(NaClO) ve sodyum perborat monohidrat(NaBO3.H2O) gibi bileşiklerdir.
Günlük yaşantımızda en çok kullandığımnız çamaşır suyu 2'ye ayrılır.
Klorlu çamaşır suyu
Oksijenli çamaşır suyu
Çamaşır suyunda NaClO oranı %5 civarındadır. Sanayi'de bu oran fazladır. Daha aktif klor içeren çamaşır suları dayanıksız kimyasallardır. Dolayısıyla sıcaklıkla,metal iyonları ile ve ışık gibi etkenlerle çabuk bozunduğu için son kullanma tarihine dikkat edilmelidir. Çamaşır sularının tamamı oksitleyici değildir. Oksitleyici çamaşır suları hücre zarlarına ve hücre proteinlerine etki ederek proteinleri parçalar.
Çamaşır suyunun amonyaklı temizleyicilerle kullanılması zehirli klor gazı çıkışına neden olur. Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suları asla kireç çözücü ve tuz ruhu gibi asitlerle kullanılmamalıdır. Aksi halde ölüme varacak zehirlenmelere sebep olabilir. Kapalı yerde uzun süre solunmamalıdır. Çünkü açığa çıkan organik maddelerle kanserojen madde oluşturur. Klor gazı solunum yollarını da tahriş eder ve deriyi yakar. Çamaşır suyu çıplak elle kullanılmamalıdır. Göz ve deri ile temsında bol su ile yıkanmalıdır.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

teşekkürler bu yazı çok işime yaradı

Asitler ve Bazların Genel Özellikleri, Asit-Baz Örnekleri

Asitlerin Genel Özellikleri 1. Tadları ekşidir.(Ancak her asidin tadına bakmak çok tehlikelidir.) 2. Sulu çözeltilerinde H+ iyonu(H3O+) ve...