15 Aralık 2009 Salı

Peryodik Cetvel'i İnceleyelim..



Periyodik cetvel 1861 yılında Rus kimyager Dimitri Mendeleyev tarafından tablo haline getirilmiş daha sonra bulunacak elementler içinde boşluklar oluşturmuştur. Aynı tarihlerde Lothar Meyer de buna benzer bir tablo oluşturmuş ancak Mendeleyev'inki daha işlevsel olduğundan tercih edilmiştir. 1913 te Henry Moseley bugünkü modern periyodik tabloyu oluşturmuştur. Moseley, elementlerin kimyasal davranışlarının atom ağırlıklarına değil atom numaralarına göre sıralanması gerektiğini göstermiştir. Bugünkü modern periyodik tablo bu şekilde ortaya çıkmıştır.
periyodik cetvelde satırlara priyot, sütunlara ise grup adı verilir. Toplam 7 tane satır, 18 tane sütun vardır. Dolayısıyla 7 tane periyot(periyot yörünge sayısını da ifade eder.)Ancak 8B grubu üç sütun olduğundan 16 tane grup bulunmaktadır. Periyodik Cetvel'de bazı grupların özel adları bulunmaktadır. Periyodik Cetvel'in büyük bir kısmını metaller, küçük bir kısmını ametaller, çok az bir kısmını ise yarı metaller oluşturmaktadır.
1A grubu elementlerine Alkali Metaller
2A grubu elementlerine Toprak Alkali Metaller
3A grubu elementlerine Toprak Metalleri
B grubu elementlerine Geçiş Elementleri(Metalleri)
4A grubu elementlerine Karbon Grubu
5A grubu elementlerine Azot Grubu
6A grubu elementlerine Oksijen Grubu
7A grubu elementlerine Halojenler
8A grubu elementlerine Soygazlar(Asal Gazlar) adı verilir.
En altta bulunan iki satırda ise Lantan(Atom no:57) ile aynı özelliği gösteren Lantanitler ile Aktinyum(atom no:89) ile aynı özelliği gösteren Aktinitler bulunur. Bu iki satırdaki elementlerde B grubu elementleridir.
Soygazlar en kararlı grup olduklarından bileşik oluşturmazlar. Boş orbitalleri olmadıklarından, ne elektron almak, ne de elektron vermek isterler. Diğer bütün elementler soygaz gibi düşük enerjili ve kararlı olabilmek için son yörüngelerindeki elektron sayısına(değerlik elektron sayısı) göre elektron alırlar ya da verirler. Son yörüngesindeki elektron sayısını helyuma benzetmesine dublete varma, argon,kripton gibi 8'e benzetmesine oktede varma adı verilir. Metaller elektron vermeye yatkındırlar. Ametaller ise almaya yatkındırlar.
GRUP Değerlik elektron sayısı Yükü CİNSİ
1A 1 +1 METAL
2A 2 +2 METAL
3A 3 +3 METAL
4A 4 +4 YARI METAL
5A 5 -3 AMETAL
6A 6 -2 AMETAL
7A 7 -1 AMETAL
8A 8 - SOYGAZLAR

Hiç yorum yok:

Asitler ve Bazların Genel Özellikleri, Asit-Baz Örnekleri

Asitlerin Genel Özellikleri 1. Tadları ekşidir.(Ancak her asidin tadına bakmak çok tehlikelidir.) 2. Sulu çözeltilerinde H+ iyonu(H3O+) ve...