18 Aralık 2009 Cuma

Kimyasal Bağlar... İyonik ve Kovalent Bağlar...















Atom veya atom gruplarını birarada tutan kuvvete bağ adı verildiğini daha önceki konumuzda vermiştir. Atomların bağ oluşturmalarının nedeni çok düşük enerjili ve kararlı olan soygaz düzenine geçebilmektir. Molekül içi bağlar, İyonik ve Kovalent bağlar olmak üzere 2'ye ayrılır.
Metaller ile ametaller arasında elektron alış-verişi şeklinde gerçekleşen bağa İyonik Bağ adı verilir. Metal elektron vererek katyon(+ yüklü iyon) oluşturur. Ametal ise metalin verdiği elektronu alarak anyona(- yüklü iyon)dönüşür. + ve -'nin birbirini çekmesi sonucu iyonik bağlı bileşik oluşur. Elektrostatik çekim kuvveti sonucunda oluşan bir bağdır.Kovalent bağa göre çok daha kuvvetli bir bağdır.
Ametaller ile ametaller arsında elektron ortaklaşa kullanılması sonucu oluşan bağa ise Kovalent Bağ adı verilir. Kovalent bağda elektron alış-verişi sözkonusu değildir. Kovalent bağlar, polar(kutuplu) ve apolar(kutupsuz) olmak üzere 2'ye ayrılır.
Bağı oluşturan atomlar aynı kuvvetlerle çekiliyorsa bu bağa Apolar Kovalent Bağ adı verilir. Örneğin H2, O2, N2 v.s
Bağı oluşturan atomlar bağ elektronlarını farklı kuvvetlerle çekiyorlarsa bu bağa Polar Kovalent Bağ denir. Bağ elektronlarını kendisine daha fazla çeken kısmen negatif yüklenmiş olur. Dolayısıyla diğer atomda kısmen pozitif yüklenmiş olur. Örneğin, HCl, H2O, NH3 vs.
Bu durumda elektronegativiteden de bahsetmek yerinde olacaktır. Elektronegativite, bir atomun bağ elektronlarını çekmesinin bir ölçüsüdür. Dolayısıyla Metaller elektron vermeye yatkın olduklarından elektrona ilgi duymazlar. Bu yüzden de elektronegativiteleri çok düşüktür. Genel itibariyle Ametaller için kullanılan bir sözcüktür. Bazı ametallerin elektronegativiteleri
F(flor):4 O(oksijen):3,5 Cl(klor):3 N(azot):3 Br(brom):2,8 I(iyot):2,5 C(karbon):2,5 P(fosfor):2,1 H(hidrojen):2,1
Dolayısıyla Elektronegativitesi en yüksek olan Flor'dur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Çok Saol kanka

Asitler ve Bazların Genel Özellikleri, Asit-Baz Örnekleri

Asitlerin Genel Özellikleri 1. Tadları ekşidir.(Ancak her asidin tadına bakmak çok tehlikelidir.) 2. Sulu çözeltilerinde H+ iyonu(H3O+) ve...