18 Aralık 2009 Cuma

Madde Nedir? Ortak Özellikleri ve Ayırt Edici Özellikleri Nelerdir?


Kütlesi, hacmi ve eylemsizlik özelliği olan herşey maddedir. Tanımdan da anlaşılabileceği gibi maddelerin 3 ortak özelliği vardır. Bunlar kütle, hacim ve eylemsizliktir.
Kütle: Değişmeyen madde miktarıdır. Hiçbir zaman, hiçbir yerde değişmez. Birimi kg. dır ve "m" sembolü ile gösterilir.
Kütleden bahsederken ağırlığın da tanımını yapmak yerinde olacaktır. Ağırlık bir cisme etkiyen yerçekimi kuvvetidir. Yani yerçekimin değiştiği her yerde ağırlıkta değişecektir. Genelde günlük hayatta kütle ve ağırlığın aynı şeyler olduğu gibi bir bilgi vardır. Hatta ağırlık yerine kütle kullanılır. Ağırlığın birimi Newtondur. Dünyadaki ağırlığı 72 newton olan bir cismin aydaki ağırlığı yaklaşık 1/6 sı kadardır. Yani 12 newtondur. Ağırlık "G" sembolü ile ifade edilir.
Peki ağırlıkla kütle arasında bir ilişki var mıdır? Evet vardır.
Ağırlık=kütle*yerçekimi kuvveti Yani G = m x g
yer çekimi kuvveti yerin merkezinde 9,8 m/s2 dir."g" sembolü ile ifade edilir.Kütle'nin birimi de kg. olduğuna göre ağırlığın birimi kg.m/s2 olarak ifade edilir ki biz buna Newton diyoruz.
Hacim, bir cismin boşlukta kapladığı yerdir. Birimi cm3=ml'dür."V" sembolü ile gösterilir.
Eylemsizlik: Hareket halindeki bir cismin hareketine devam etmesi, durmakta olan bir cismin durmaya devam ermesidir. Yani bir cismin bulunduğu konumu muhafaza etmesi durumudur.
Saf maddeleri birbirinden ayıran özelliklere de maddelerin ayırt edici özellikleri adı verilir. Maddelerin ayırt edici özellikleri de şunlardır: Erime noktası, kaynama noktası, özkütle(yoğunluk), çözünürlük, iletkenlik ve esneklik.
Her saf maddenin kendine has bu özellikleri vardır. Örneğin normal şartlar altında
(0 derecede ve 1 atmosfer basınçta)0 derecede donan 100 derecede kaynayan, özkütlesi 1 g/cm3 olan sudan başka madde yoktur. Ancak suyun saflığı bozarak bu değerleri değiştirebilirsiniz. Örneğin su içerisine tuz ilave edip karıştırısanız, erime nıoktasını düşürmüş, kaynama noktası ve yoğunluğunu yükseltmiş olursunuz.
Erime: Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale dönüşmesine denir. Tamamen sıvı hale dönüştüğü bu sıcaklığa erime noktası denir.
Kaynama: Sıvı haldeki bir maddenin ısı alarak gaz haline dönüşmesine denir. Tamamen gaz haline dönüştüğü sıcaklığa kaynama sıcaklığı denir.
Özkütle: Bir maddenin birim hacminin kütlesine denir. "d" sembolü ile ifade edilir. d=m/v formülünden bulunur. Buradaki m kütle(kg.), V ise hacimdir.(Litre)
Çözünürlük: Belirli bir sıcaklıkta bir çözücünün çözebileceği maksimum madde miktarıdır."Ç" sembolü ile ifade edilir.Örneğin 20C derecede tuzun çözünürlüğü
Ç=36g./100ml. sudur. 20 derecede 100 ml. suda en fazla 36 g. tuz çözünür anlamına gelir.
Çözünürlük, çözeltiler konusunda ayrıntılı olarak ele alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Asitler ve Bazların Genel Özellikleri, Asit-Baz Örnekleri

Asitlerin Genel Özellikleri 1. Tadları ekşidir.(Ancak her asidin tadına bakmak çok tehlikelidir.) 2. Sulu çözeltilerinde H+ iyonu(H3O+) ve...