8 Kasım 2009 Pazar

Bağ nedir? Atomlar neden bağ yaparlar? Soygazlar..


Atom veya atom gruplarını birarada tutan kuvvete bağ adı verilir. Tabiattaki bütün sistemler en düşük enerjili ve en kararlı yapıda olmak isterler. Çağlayanların yukarıdan aşağıya akması gibi. Suyu aşağıdan yukarıya gönderebilmek için enerji vermeniz gerekir. Atomlar ise tek başlarına yüksek enerjili ve kararsız oldukları için, enerjilerini düşürüp en kararlı hale geçmek için bağ yaparlar. Örneğin H atomlarına normal şartlarda rastlanamaz. Ancak H2 molekülleri halinde bulunabilir. Tam tersini düşünürsek, bir bağı parçalayabilmek için dışarıdan bağa enerji vermeniz gerekir. Bir bağı koparabilmek için bağa vermeniz gereken enerji, bağın oluşması için atomların dışarıya verdiği enerjiye eşittir. Biz buna Kimyasal Bağ Enerjisi diyoruz. Kararsız olan H atomları biraraya gelip bağ yaparak enerjilerini düşürüp(dışarıya enerji vererek) kararlı hale geçerler. Tabiatta da elementlerin çoğunluğuna bileşikler halinde rastlanır. Periyodik cetvelde 117 elementin 92 civarı tabiaatta bulunur, geri kalan kısmı ise laboratuvarda sentezlenmiştir. Periyodik cetvelin en kararlı grubu soygazlardır. Diğer bütün elementler en kararlı olan soygazlara benzeyebilmek için elektron alırlar ya da verirler. He son yörüngesinde 2 elektron bulunan tek soygazdır. Dolayısıyla elementlerin kendisine yakın olan He'a benzemesine dublete(2'ye) varma denir. Diğer soygazların son yörüngelerinde ise 8 elektron bulunur. elementlerin son yörüngelerini 8'e dönüştürebilmesine ise oktede (8'e) varma denir. Soygazlar çok kararlı olduklarından ve boş orbitalleri olmamasından dolayı normal şartlarda bağ yapmazlar. He, Ar, Kr ve Xe soygazlardandır. Örneğin 1A grubu elementi olan Na'un(sodyum) son yörüngesinde 1 elektronu vardır.(Değerlik elekron sayısı) Dolayısıyla 7 elektron alması zor olacağından 1 elektron vererek soygaz düzenine geçer. Na'nın kararlı hali bu yüzden +1 yüklü halidir.

Hiç yorum yok:

Asitler ve Bazların Genel Özellikleri, Asit-Baz Örnekleri

Asitlerin Genel Özellikleri 1. Tadları ekşidir.(Ancak her asidin tadına bakmak çok tehlikelidir.) 2. Sulu çözeltilerinde H+ iyonu(H3O+) ve...